'Wees gewoon jezelf'. Ik hoor die zin zo vaak. Het klinkt zo logisch en is goed bedoeld. Je hoeft je niet anders voor te doen, je mag zijn zoals je bent, gewoon jij als het ware.
Het wordt in onze cultuur gestimuleerd om 'lekker jezelf te zijn'. Stiekem zitten er allerlei verwachtingen aan vast - zo ervaren veel mensen dat althans. Het lijkt soms wel alsof je een bepaald iemand moet zijn, een mening moet hebben, moet voldoen aan verwachtingen van jezelf en anderen, en dit zonder zelf ook nog maar te weten wie jij zelf zou willen dat je was. Anders.. voel je je misschien niet gezien, of erger, 'hoor je er niet meer bij'. Vooral wanneer je in een periode zit dat alles je overweldigt, je jouw gedachtes, gevoelens even niet helder hebt, misschien een beetje depressief bent, jezelf kwijt, lijkt dit een onmogelijke opgave.
Tijdens de puberteit speelt dit 'zoeken naar jezelf' natuurlijk een grote rol, maar voor de meeste mensen van alle leeftijden blijft dit gelden, de ene periode wat sterker dan de andere. Zoveel mensen, zoveel verschillende soorten interacties en verschillende kanten en gevoelens in jou die daar door worden aangeraakt. Wanneer je 'echt jezelf bent', wat betekent dat dan op dat moment? Wat kun of wil je dan wel of niet?
Dit vloeibare concept, altijd volop in beweging, hangt dus helemaal af van wat er in jou leeft, laten we het zo stellen. Het doet ertoe in zoverre wat jij ervan maakt. Jezelf zijn is dus een ongelooflijk breed vraagstuk en sociale constructie. Dus wat kunnen we er nu praktisch mee? Hoe wil jij het vormgeven voor jezelf?
We kunnen en mogen, gelukkig, alleen maar onze eigen cocktail mixen, onze eigen taart bakken, of wat voor andere voedselmetaforen dan ook van toepassing zijn op dit proces. Je eigen recept! Homemade. Dat is wat ik 'mijn' kinderen en jongeren meegeef. Jij mag (moet ;) ) jouw recept in eerste instantie zelf lekker vinden.
Jij mag 'jij' vormgeven vanuit een zelf dat niet vast hoeft te liggen. Je kunt jezelf ieder moment van je leven uitnodigen jezelf te zijn, of niet jezelf te zijn en toch gewoon te zijn, want je bent er, en het is jouw feestje. Zullen we het zo doen?
Hoe ziet die 'jij' er momenteel uit volgens jou? Wat ontvouwt zich? Waar verlang je naar? Wat heeft en geeft zin?
Laten we samen eens kijken naar wat er leeft in jou en bij wijze van spreken 'jouw koekjes' bakken. Jouw vorm zich laten ontvouwen. Heel welkom dat uit te vogelen in mijn praktijk, ik loop graag met je mee tijdens jouw proces. Een ontdekkingsreis! Power to the you!